Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Το παιδομάζωμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία



Το 1601 με φιρμάνι της Υψηλής Πύλης προς τις οθωμανικές αρχές της Ρούμελης, που είχε ημερομηνία 29 Μαρτίου, ορίζεται ότι: «Οι νέοι των απίστων (που προορίζονται για γενίτσαροι) έπρεπε να είναι καλλίμορφοι, αρτιμελείς και προς πόλεμον κατάλληλοι... Όταν κανείς αντιστεί εις την παράδοσιν των γενιτσάρων ν' απαγχονίζεται ευθύς εις το κατώφλι της θύρας του...».
Στο διάστημα 1609-1635 υπήρξε δραστική αύξηση αριθμού γενιτσάρων εις βάρος των σπαχήδων. Από 1000 γενίτσαρους στην αρχή του θεσμού δημιουργούνται 100.000+ (πεζικό) και από 70.000 σπαχήδες μειώνονται σε λιγότερους από 9000 (ιππικό). Αυτό επιτυγχάνεται με το παιδομάζωμα (ηλικίες 5-8 ετών), χωρίς την έγκριση των Ουλεμά.
Πρώτος επιχείρησε να το καταργήσει ο σουλτάνος Οσμάν Β' το 1622 και στη συνέχεια ο Μουράτ Δ' το ανέστειλε. Αν και ουσιαστικά εξαλείφθηκε από τα μέσα του 17ου αιώνα, απόπειρες παιδομαζώματος καταγράφονται μέχρι τις αρχές του 18ου. Το τελευταίο καταγεγραμμένο παιδομάζωμα είναι αυτό που επιχειρήθηκε στη Νάουσα το 1705, το οποίο ήταν και αιτία εξέγερσης των Ναουσαίων. Τότε ο σουλτάνος Αχμέτ Γ' είχε διατάξει "τάχιστα περισυλλογή και αποστολή νέων γενιτσάραων" και για την περιφέρεια της Νάουσας υπήρχε η εντολή για επιλογή 50 νέων "κατά το κρατούν παλαιόν έθιμον". Οι Ναουσαίοι εξεγέρθηκαν υπό τον αρματολό Ζήση Καραδήμο και τους δύο γιούς του Βασίλη και Δημήτρη και σκότωσαν τον σελιχτάρη (τον υπεύθυνο του παιδομαζώματος) και τους δύο συνοδούς του. Σχημάτισαν σώμα από 100 και πλέον άνδρες και άρχισαν να ληστεύουν και να σκοτώνουν τους μουσουλμάνους στην ύπαιθρο των καζάδων Βέροιας και Νάουσας. Μετά από αυτό οι Τούρκοι σχημάτισαν ένοπλο σώμα από 1000 μουσουλμάνους που καταδίωξαν τους επαναστάτες και περί τα μέσα Ιουνίου τους περικύκλωσαν στα στενά της Αραπίτσας κοντά στη Νάουσα. Στη μάχη που έγινε σκοτώθηκε ο Ζήσης Καραδήμος ενώ οι γιοί του και άλλοι συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν μέσα στη Βέροια. Δεν είναι γνωστό αν μετά από αυτό έγινε η στρατολόγηση των 50 νέων. Αυτό είναι το τελευταίο γνωστό περιστατικό παιδομαζώματος, ωστόσο σώζεται επίσης βεράτιο του 1150/1738 με το οποίο εξαιρείται ο γιος Χριστιανού υποτελούς από το παιδομάζωμα

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν τον χρυσό της Κύπρου



Η λεγόμενη «προεδρία» του ψευδοκράτους στη Κύπρο, με ανακοίνωση της , υποστηρίζει πως η περιουσία του κοινού κράτους,που ιδρύθηκε με τις συμφωνίες του 1960, ανήκει τόσο στους Eλληνοκύπριους όσο και στους Tουρκοκύπριους. Συνεπώς κατά την ανακοίνωση και τα αποθέματα χρυσού, 14 τόνων που βρίσκονται στη Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανήκουν στους «δύο λαούς» που δημιούργησαν τη Κυπριακή Δημοκρατία το 1960.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «οποιοδήποτε έσοδο ή περιουσία που υπάγεται/έχει σχέση και με τον τουρκοκυπριακό λαό, χωρίς να λαμβάνεται η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς ή χωρίς διευθέτηση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, μονομερώς δεν μπορεί να πουληθεί, να υποθηκευθεί ή να τεθεί υπό οποιαδήποτε δέσμευση στο μέλλον. Μια τέτοια ενέργεια, όπως έγινε με τους υδρογονάνθρακες, στα ίσα συνεταιριστικά δικαιώματα που υπάρχουν στο νησί, θα αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, θα παραβιάζει την πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας και θα προκαλέσει ως αποτέλεσμα το μέλλον του νησιού να υποθηκευθεί».
Κατά την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, προστίθεται, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να υποθηκεύσει το μέλλον του κράτους που θα ιδρυθεί ως αποτέλεσμα μιας πιθανής συμφωνίας και σε αυτές τις διεργασίες (η τουρκοκυπριακή πλευρά) θα εναντιωθεί και θα τις δυσκολέψει.
«Προς όφελος και της κρίσης στην νότια Κύπρο, ως τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε έτοιμοι για μια συμφωνία της νοοτροπίας του win – win (kazan – kazan)». Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά, την οποία καλούν να μην προχωρήσει σε βήματα που θα επηρεάσουν αρνητικά τη νέα διαδικασία των συνομιλιών πριν καν ξεκινήσει και θα διευρύνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο «λαών».
Μανώλης Καλατζής

«Μεγάλη Αλβανία» οραματίζεται ανερχόμενο αλβανικό κόμμα



Ελληνικά τοπωνύμια όπως είναι γνωστά στα αλβανικά μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς αν κοιτάξει λίγο πιο προσεκτικά τους τοίχους του γραφείου όπου στεγάζεται το κόμμα του εθνικιστή πολιτικού Κρέσνικ Σταχίου στα Τίρανα. Korfuzi για Corfu (Κέρκυρα), Janina για Ιωάννινα, Selaniku για Θεσσαλονίκη και Çamëria για ένα κομμάτι της Ηπείρου είναι μερικά από τα ελληνικά τοπωνύμια που διακρίνει κανείς στο λογότυπο του κόμματος. Και όχι μόνο... Εύκολα διακρίνονται τοπωνύμια που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Αλβανίας και εκτός από την Ελλάδα βρίσκονται στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Οι Αλβανοί θεωρούν ότι αυτές οι περιοχές τους ανήκουν, από τους Βαλκανικούς Πολέμους και αρκετοί εξακολουθούν να κατοικούν σε κάποια απ’ αυτά τα μέρη ως μειονότητες, στα 100 χρόνια αφότου ορίστηκαν τα σύνορα της Αλβανίας.
“Αν οι Αλβανοί θέλουν να ζήσουν στο μέλλον με τους Έλληνες, τους Σέρβους, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), τι τους εμποδίζει να αφαιρέσουν τα σύνορα μεταξύ τους;”, είπε ο Σταχίου σε συνέντευξη στο Reuters.
Ο Σταχίου υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να ενοποιηθούν η προεκλογική του καμπάνια βρίσκει απήχηση μεταξύ των φτωχών Αλβανών.
Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της Αλβανίας, είχε αναφερθεί σε πόλεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της ΠΓΔΜ ως “αλβανικά εδάφη”.
Στο μεταξύ, κάποιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Σταχίου, ο οποίος ήταν πρώην δικαστής, “Κόκκινη και Μαύρη Συμμαχία” θα καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 23ης Ιουνίου και θα μπορούσε να παίξει ρόλο-κλειδί στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Πληροφορίες από Reuters

Κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ την Τρίτη



Σχετίζεται με την ΑΟΖ
Κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή έξι πλοίων του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού, ξεκινά την Τρίτη στα ανοιχτά της Λεμεσού. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και σχετίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου των δύο χωρών.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ελλιμενίστηκαν τα ισραηλινά πολεμικά πλοία, πέντε περιπολικά μήκους 25 μέτρων και μιας πυραυλάκατου 60 μέτρων. Είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται σε λιμάνι της Κύπρου.
Στην άσκηση, με σενάριο τη διάσωση πλοίου και ναυαγών, θα συμμετάσχουν ελικόπτερα της αεροπορίας και της αστυνομίας της Κύπρου, καθώς η μεταφορά των ναυαγών και τραυματιών θα γίνει και με εναέρια μέσα.
Η επιχείρηση θα συντονίζεται από το κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας και Χάϊφα.
Η άσκηση πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες πριν από την επίσημη επίσκεψη του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς που άπτονται της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Σινο-ιαπωνική ένταση για τα νησιά Σενκάκου



Οκτώ κινεζικά σκάφη ναυτικής επιτήρησης εισήλθαν το πρωί της Τρίτης στα χωρικά ύδατα των νησιών Σενκάκου, που διοικούνται από την Ιαπωνία. Είναι η πρώτη φορά που τόσα επίσημα κινεζικά σκάφη εισέρχονται ταυτόχρονα στα χωρικά ύδατα αυτού του ακατοίκητου αρχιπελάγους από τον Σεπτέμβριο, οπότε επιδεινώθηκε η εδαφική διένεξη. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε προειδοποίησε σήμερα πως η χώρα του θα απωθήσει «δια της βίας» κάθε κινεζική απόβαση στα διαφιλονικούμενα νησιά.
Το Πεκίνο διεκδικεί τα συγκεκριμένα νησιά, τα οποία ονομάζει Ντιαογιού. Ο κινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο κλήθηκε να παραλάβει επίσημη διαμαρτυρία από την ιαπωνική κυβέρνηση, ενώ ένα ιαπωνικό εθνικιστικό κίνημα, το Γκανμπαρέ Νιπόν, ανακοίνωσε ότι έστειλε εννέα αλιευτικά σκάφη στην περιοχή του αρχιπελάγους για να υποστηρίξει την ιαπωνική κυριαρχία επί των νησιών.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για το τι θα διατάξει αν Κινέζοι αποβιβαστούν στα νησιά, ο Σίνζο είπε ότι «είναι λογικό αν αποβιβαστούν να τους απωθήσουμε δια της βίας».
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώθηκε όταν η Ιαπωνία αγόρασε τρία απ' αυτά τα πέντε νησιά από τον ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους. Έκτοτε η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα στη ζώνη αυτή. Συνήθως παραμένουν μερικές ώρες πριν αποπλεύσουν.
Στο μεταξύ, η άφιξη των κινεζικών κυβερνητικών πλοίων κοντά στα Σενκάκου συνέπεσε με μια επίσκεψη 168 ιαπώνων κοινοβουλευτικών στον σιντοϊστικό μνημείο Γιασουκούνι στην καρδιά του Τόκιο. Σε αυτό τον τόπο λατρείας τιμώνται 2,5 εκατομμύρια ιάπωνες στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα, μεταξύ των οποίων οι 14 Ιάπωνες που κρίθηκαν ένοχοι εγκλημάτων πολέμου από τους Συμμάχους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη επίσκεψη που έχουν πραγματοποιήσει από το 1989 ιάπωνες κοινοβουλευτικοί στο Γιασουκούνι, το οποίο καταγγέλλεται από τους Κινέζους, αλλά και από τους Κορεάτες ως σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός  απέφυγε να μεταβεί στο Γιασουκούνι, όμως την Κυριακή αφιέρωσε στο μνημείο ένα ξύλινο αντικείμενο («μασακάκι») που χρησιμοποιείται σε τελετές.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, τρεις ιάπωνες υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, επισκέφθηκαν το μνημείο αυτό, πράγμα που καταγγέλθηκε από το Πεκίνο και τη Σεούλ. Τη Δευτέρα, η Νότια Κορέα αποφάσισε σε αντίποινα να ματαιώσει μια επίσκεψη στην Ιαπωνία του υπουργού Εξωτερικών της.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Οι κακές τράπεζες επιβάρυναν το δημόσιο έλλειμμα



Στο 10% του ΑΕΠ αυξήθηκε το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης της Ελλάδας το 2012, όταν ο στόχος ήταν 6,4%. Το έλλειμμα επιβαρύνθηκε κατά 4% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για τις «κακές τράπεζες» που χρεώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό και που, αν δεν υπήρχαν, το έλλειμμα θα είχε πέσει στο 6%, υπερκαλύπτοντας το στόχο. Η τρόικα πάντως έχει δηλώσει πως δεν θα λογαριάσει το υπερβάλλον αλλά προσωρινό αυτό έλλειμμα, ώστε να εισηγηθεί νέα μέτρα.
Το σωρευτικό επίπεδο των κρατικών ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη μειώθηκε το 2012 σε 3,7% του ΑΕΠ (από 4,2% το 2011) χάρη κυρίως στη Γερμανία, της οποίας το έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2011 έγινε πλεόνασμα 0,2% αντίστοιχα πέρσι. Στο αποτέλεσμα αυτό των 17 χωρών-μελών συνέδραμαν τόσο οι περικοπές δαπανών όσο και οι αυξήσεις φόρων, όμως το συνολικό χρέος της Ε.Ε.17 αυξήθηκε από 87,3% του ΑΕΠ το 2011 σε 90,6% το 2012, καθώς η ανάπτυξη μηδενίστηκε.
Από τις 4 προβληματικές χώρες-μέλη που έχουν δεχθεί οικονομική βοήθεια, οι τρεις (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) είδαν το έλλειμμά τους να αυξάνεται σε απόλυτους όρους, αλλά σε σύγκριση με το ΑΕΠ αύξηση ελλείμματος γνώρισαν οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, ενώ η Ιρλανδία το μείωσε θεαματικά χάρη στη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ της (2,9%).
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα αύξησε το έλλειμμά της από 9,5% σε 10% του ΑΕΠ και η Ισπανία από 9,4% σε 10,6%, ενώ η Πορτογαλία από 4,4% σε 6,4% αντίστοιχα. Ετσι, Ισπανία και Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της Ευρωζώνης όσον αφορά το έλλειμμα, ενώ βεβαίως η Ελλάδα είναι πρώτη σε μέγεθος χρέους/ΑΕΠ (157%), με την Ιταλία (127%) και την Πορτογαλία (124%) να ακολουθούν από απόσταση.
Σύμφωνα με τη Eurostat, στην Ε.Ε.27 το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα σημειώθηκε στην Εσθονία (-0,3%) και στη Σουηδία (-0,5%). Συνολικά, 17 κράτη-μέλη παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ. Σε σχέση με το 2011, 13 κράτη-μέλη μείωσαν το έλλειμμά τους, 12 εμφάνισαν αύξηση και σε δύο κράτη-μέλη η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη.
Αναφορικά με το χρέος, 14 κράτη εμφάνισαν ποσοστά άνω του 60%, ενώ σε 6 κράτη παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με το 2011 και σε 21 επιδείνωση.
Σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στην Ελλάδα από 151,9% σε 156,9% (+5%), που συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά την Ισπανία (+6,8%).

Βουλιάζει και η Γερμανία στην ύφεση της ευρωζώνης



Η επιχειρηματική δραστηριότητα προσγειώνεται επίσης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα
Η Γερμανία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο βούρκο της ύφεσης, που λειτουργεί ως κινούμενη άμμος πλέον σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τη πορεία της βιομηχανικής παραγωγής ήταν απογοητευτικά, εντείνοντας τις ανησυχίες σε όλο τον πλανήτη. Προσγειώνονται επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, με τον κινητήρα της ευρωζώνης να βγάζει ήδη ανησυχητικούς καπνούς. Έντονες πιέσεις στο ευρώ στη σκιά φημών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα χρηματιστήρια να ονειρεύονται νέες φούσκες.
Ο μεταποιητικός τομέας και ο τομέας υπηρεσιών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκαν σημαντικά και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 22 Απριλίου.
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής).
Πρόκειται για τη 19η πτώση τους τελευταίους 20 μήνες που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή της μεταποίησης υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Μάρτιο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης τους τελευταίους 4 μήνες.
Η έρευνα της εταιρείας Markit έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε - για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες - τον Απρίλιο. Προβληματίζει και η Γαλλία.
Πορεία ΑΕΠ και βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνηΠορεία ΑΕΠ και βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνηΤα αδύναμα στοιχεία της Γερμανίας προστέθηκαν στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί στοιχεία που έδειχναν επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής της Κίνας.
Ο δείκτης flash ΡΜΙ για την αμερικανική μεταποίηση υποχώρησε στο 52 τον Απρίλιο από 54,6 τον Μάρτιο, σε χαμηλό 6μηνου, σύμφωνα με την Markit που καταρτίζει τον δείκτη, ο οποίος αποτελεί «πρόγευση» για τον επίσημο δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών.
Ολα αυτά οδήγησαν το ιαπωνικό γεν υψηλότερα., ενώ αντίθετα το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% στα 1,2973 δολάρια.
ΕΚΤ
Πορεία ΑΕΠ και βιομηχανικής παραγωγής στη ΓερμανίαΠορεία ΑΕΠ και βιομηχανικής παραγωγής στη ΓερμανίαΈως τώρα το μόνο που κάνει η ΕΚΤ με τις κάθε είδους «ενέσεις» είναι να τροφοδοτεί «φούσκες» στα χρηματιστήρια (μαζί με τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις) που ψάχνουν διέξοδο στην κερδοσκοπία για το «υποεπενδυμένο» ρευστό τους.
Η ΕΚΤ προσφέρει ενέσεις φθηνού χρήματος τις τράπεζες που φουσκώνουν τις αγορές αλλά χρήμα δεν κατρακυλά στην πραγματική οικονομία, αφού η έλλειψη ικανοποιητικών αποδόσεων μελλοντικών κερδών οδηγεί σε συσσώρευση βουνού προηγούμενων κερδών πάνω στο οποίο κάθονται χωρίς να επενδύουν σε παραγωγικούς τομείς.
Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και του χρέους καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να νοσεί γεμάτο «τρύπες» που καλύπτουν τα κέρδη και μετακυλούν στην συνέχεια στον απλό κόσμο. Όμως τίποτε δεν φαίνεται να λειτουργεί.
Ανησυχητική εξασθένιση
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Makit, Κρις Γουίλιαμσον έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αν και ο PMI έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, η έρευνα σηματοδοτεί μία ανησυχητική εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, με ενδείξεις ότι η υποχώρηση είναι πιθανότερο να ενταθεί παρά να χαλαρώσει τους επόμενους μήνες. Χάρη στην αντιστροφή της τάσης που καταγράφηκε από την έρευνα στην αρχή του έτους, ο PMI υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε πιθανόν κατά περίπου 0,2% - 0,3% στο πρώτο τρίμηνο μετά από μία πτώση κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Ωστόσο, η έρευνα του Απριλίου δείχνει μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, με καθοδικούς κινδύνους. Ανησυχητικό είναι ότι η απώλεια νέων παραγγελιών στις επιχειρήσεις απέκτησε δυναμική, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα και η απασχόληση μπορεί να μειωθούν περισσότερο τον Μάιο. Η νέα μείωση στη Γερμανία θα αυξήσει επίσης τους φόβους ότι η μεγαλύτερη μηχανή ανάπτυξης της περιοχής κινείται αντίθετα, λειτουργώντας ως βάρος στην περιοχή, την ώρα που είναι επίμονη η μεγάλη συρρίκνωση στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Κάτω το ευρώ
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, μετά τις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης που προκάλεσαν οι ασθενείς επιδόσεις της Γερμανίας και τη φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.
«Τα αδύναμα στοιχεία της Γερμανίας πλήττουν το ευρώ και εντείνουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Νιλς Κρίστενσεν, υπεύθυνος στρατηγικής για τα νομίσματα στην τράπεζα Nordea στην Κοπεγχάγη.
Τα σχόλια που έκαναν τη Δευτέρα στελέχη της ΕΚΤ για τη μείωση του πληθωρισμού και τις φτωχές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να κινείται προς μία μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της, το οποίο ανέρχεται στο 0,75% σήμερα.
Οι εξασθενημένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έπληξαν και τις τιμές των πρώτων υλών, με την τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρεί κατά 1,46% στα 98,92 δολάρια το βαρέλι.
Κώστας Σαρρής, 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Σε μία κλωστή οι ισορροπίες στη Μεσόγειο


Σε μία κλωστή οι ισορροπίες στη Μεσόγειο



Με την Ελλάδα ρημαγμένη και τις ΗΠΑ να προωθούν την επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας, η ισορροπία ισχύος στην περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται κυριολεκτικά σε μία κλωστή, καθώς τα οφέλη από το φυσικό αέριο είναι τεράστια. Η Ελλάδα έχει τεράστια ευκαιρία να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μιας και η σταθερότητα και η πρόσβαση που έχει στις αγορές της Δύσης, της δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Ισραήλ επιδιώκει μέσω της Ελλάδας να στείλει το αέριό του στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η Τουρκία πιέζει, ώστε οι αγωγοί να περάσουν μέσα από το έδαφος της, προκειμένου να κλέψει το πλεονέκτημα της χώρας μας και να μετατραπεί κυριολεκτικά σε μοναδικό μεταφορέα ενέργειας στην περιοχή μιας και ήδη εκμεταλλεύεται τη διέλευση αγωγών προερχόμενων από την Κεντρική Ασία. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, όμως το μέγεθος της Τουρκίας και η τεράστια εξάρτηση της γειτονικής χώρα από εξωτερικές πηγές ενέργειας (91% σε πετρέλαιο και 89% σε αέριο) καθιστούν ως πρώτη προτεραιότητα την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Άγκυρας. Ωστόσο, τα έωλα νομικά επιχειρήματα και η κατά το δοκούν νομική ερμηνεία του Δικαίου, αδυνατίζουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία επιδιώκει μέσω του παρασκηνίου να καταπατήσει κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος και της Κύπρου, προκειμένου να «υποχρεώσει» τους ενεργειακούς αγωγούς να περάσουν από τα εδάφη της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι άλλωστε που προβλέπουν επιδείνωση των συζητήσεων για το Κυπριακό, μιας και οι Τούρκοι «εφευρίσκουν» δικαιώματα εξόρυξης για το ψευδοκράτος, παρ' όλο που αυτό δεν είναι αναγνωρισμένο από την παγκόσμια κοινότητα.

ΗΠΑ προς Τουρκία: Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


ΗΠΑ προς Τουρκία: Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης




«Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, μετά από δύο ημέρες συνομιλιών για την κρίση στη Συρία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, της οποίας ο πληθυσμός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μουσουλμανικός και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. Σημειώνεται ότι ο Τζον Κέρι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ναυτική βάση στη Μεσόγειο αναζητά η Ρωσία



Σύμφωνα με την ιρακινή εφημερίδα Azzaman, η Ρωσία ζήτησε από την Αίγυπτο και την Αλγερία άδεια οικοδόμησης ναυτικής βάσης στο έδαφός τους, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το λιμάνι του Ταρτούς στην Συρία. Η ανατροπή του Άσαντ ως σενάριο είναι πολύ πιθανό με τη Ρωσία να αναζητά λύσεις. Σε αντάλλαγμα η Ρωσία προσέφερε δάνειο στην Αίγυπτο αξίας 2 δις δολαρίων ενώ υποσχέθηκε και επενδύσεις σε πολλούς τομείς. Η Αίγυπτος αποτελεί γεωστρατηγικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή με τις ΗΠΑ και Ρωσία να επιθυμούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο σημείο της Μεσογείου την ώρα που το ΔΝΤ καιρό τώρα δεν εγκρίνει δάνειο ύψους 4,8 δις δολαρίων για την χώρα. Ο Γιούρι Ουσάκοβ, σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε στο Bloomberg ότι εκτός της Ρωσίας οι ΗΠΑ προσπαθούν να «κρατήσουν» κοντά τους την Αίγυπτο χρηματοδοτώντας την με 2 δις δολάρια ανά έτος. 
 

Εκβιάζει ο Ερντογάν τους Αμερικανούς με τη Γάζα!



Στα παλαιότερα των υποδημάτων του φαίνεται πως γράφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος του μετέφερε την «απόλυτη διαφωνία» του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, με τα σχέδιά του να επισκεφτεί τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από την ισλαμική Χαμάς. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Χουριέτ», πηγή του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει στην εφημερίδα ότι θα ήταν λάθος η Τουρκία να ερμηνεύσει την ένσταση των Αμερικανών ως αντίδραση στην επικείμενη επίσκεψη, ενώ όσα είπε δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε «μυστικό» για την τουρκική πλευρά!

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Με απλά λόγια δηλαδή, η στάση των Τούρκων παραπέμπει στο κλασικό ανατολίτικο παζάρι! Τι μου δίνεις για να μην πάω; Θέλω συμμετοχή στα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου και να στριμώξετε τους Ελληνοκύπριους ώστε να λυθεί το Κυπριακό όπως με βολεύει.
Είναι θεμιτό να δημιουργείς στην εξωτερική πολιτική αιτήματα για να ζητάς ανταλλάγματα. Σε όλα όμως πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Και στην Ουάσιγκτον, εκτός από το ότι έχουν πάρει χαμπάρι την Τουρκία, έχουν αρχίσει να δυσφορούν πολύ έντονα – με το δίκιο τους – και να αντιμετωπίζουν τη συμπεριφορά ως «μη φιλική»…

defence-point

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠ.ΕΞ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ > Βιασμοί χριστιανών γυναικών από τους «επαναστάτες»



Συνεχίζεται η εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία, η πλειοψηφία των οποίων είναι ελληνορθόδοξοι, ενώ στην Αθήνα Μαξίμου και ΥΠΕΞ «δεν άκουσαν και δεν είδαν» τίποτα…
Εν μέσω συνεχιζόμενων πληροφοριών για σφαγές, ισλαμιστής θρησκευτικός ηγέτης προτρέπει τους «εξεγερμένους αντάρτες» στη Συρία, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ, να βιάζουν γυναίκες, αρκεί αυτές να είναι άλλων δογμάτων, όπως αναφέρει και η αμερικανική εφημερίδα Washington Times. 
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Γιασέρ Αλ-Aιλαουνί, ο οποίος κατάγεται από την Ιορδανία, όμως ζούσε επί 20 σχεδόν στη Δαμασκό. Ο συγκεκριμένος, μέσω του YouTube, καλώντας τους μουσουλμάνους πιστούς σε «νόμιμο φετβά» (πόλεμο) εναντίον του Άσαντ, προτείνει στους «επαναστάτες» να θέσουν σε εφαρμογή μια «κυβέρνηση σαρίας».
Οι βιασμοί χριστιανών γυναικών ή αλεβιτισσών είναι επιτρεπτοί, επιβεβαιώνοντας πως στόχος των δυνάμεων που πολεμούν τον Άσαντ είναι μια ισλαμική Συρία χωρίς χριστιανούς.
Στο βίντεο, ο ισλαμιστής ηγέτης αναφέρεται σε μη-μουσουλμάνες σεξουαλικές σκλάβες, ενώ θυμίζουμε πως άλλος συνάδελφός του, ονόματι Χασσίμ Καμένα, πρόσφατα υποστήριξε (σε καναδική εφημερίδα μάλιστα, την «Τoronto Sun»), πως «οι γυναίκες φταίνε που βιάζονται, και εφ’ όσον θέλουν να είναι ασφαλείς πρέπει να ντύνονται πιό σεμνά».
Άλλος θρησκευτικός ηγέτης, ο Σαουδάραβας Μωχάμμεντ Αλ Αρίφι, αφού υπενθύμιζε πως «οι τζιχαντιστές που μάχονται στη Συρία έχουν δύο χρόνια να πάνε με γυναίκες» (οι καημένοι!!!), ως εκ τούτου δικαιολογείται να χρησιμοποιούν γυναίκες ως σεξουαλικά εργαλεία, αρκεί αυτές να είναι πάνω από 14 ετών (!!!) και να συνάπτεται ένας γάμος διάρκειας «ολίγων ωρών», ώστε να δικαιολογείται μέσω κορανίου ο βιασμός.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης» (International Rescue Committee - IRC), οι συνεχείς βιασμοί είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αναγκάζουν τις γυναίκες στη Συρία να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Οι βιασμοί είναι ένα σοβαρό και ανησυχητικό φαινόμενο του πολέμου στη Συρία, εκτιμά αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.
«Σε πολλές περιπτώσεις γυναίκες που ρωτήθηκαν, αποκάλυψαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Οι βιασμοί αυτοί, αρκετές φορές ομαδικοί, γίνονται μπροστά στα μάτια της οικογένειάς τους», υπογραμμίζει η οργάνωση. Μόνο που δεν αναφέρει πως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δράστες είναι οι σκληροί «εισαγόμενοι» τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και πολλοί Τούρκοι.
Τα παραπάνω ανατριχιαστικά δείχνουν τι είδους «νέα τάξη» οραματίζονται στη Συρία οι τζιχαντιστές και οι δυτικοί τους πάτρωνες, οι οποίοι δεν φαίνεται να διδάσκονται από την τραγωδία της Βοστώνης που επίσης είχε ισλαμικό-τσετσενικό παρονομαστή…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠ.ΕΞ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ > Απήγαγαν τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο ο οποίος είναι και αδελφος του Πατριάρχη Αντιοχείας



Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, απήχθη νωρίτερα σήμερα ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος.
Παράλληλα, σύμφωνα και με τοRomfea.gr, η απαγωγή έγινε στα σύνορα της Τουρκίας, ενώ σκότωσαν τον οδηγό και τον διάκονο του Μητροπολίτη.
Επίσης άνθρωποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας μιλώντας στην Romfea.gr, ενημέρωσαν ότι ταυτόχρονα με τον Μητροπολίτη Παύλο απήγαγαν και τον Επίσκοπο των Μαρωνιτών κ. Ιωάννη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επικοινώνησαν με τον Πατριάρχη Αντιόχειας κ. Ιωάννη, ο οποίος είναι αδελφός του Μητροπολίτη Χαλεπίου.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πήγες, το σύνολο του μηχανισμού του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή και η Κεντρική Υπηρεσία έχουν κινητοποιηθεί.
Nα σημειωθεί ότι πριν δέκα ημέρες το σπίτι του Μητροπολίτη δέχθηκε επίθεση από ρουκέτα, στην πόλη όπου μαίνεται ο εμφύλιος ανάμεσα στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις και τον στρατό του Προέδρου Άσαντ.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η Αλβανία αδιαφορεί για την καταστροφή αγιογραφιών Share10



Η Αλβανία αδιαφορεί για την καταστροφή αγιογραφιών

Εδώ και χρόνια καταστρέφονται στην Αλβανία πολιτιστικοί θησαυροί. Πρόσφατα άγνωστοι αφαίρεσαν από ναό μεσαιωνικές τοιχογραφίες του αγιογράφου Ονούφριου. Το αλβανικό δημόσιο αδρανεί.
Η καταστροφή τοιχογραφιών του Ονούφριου, του γνωστότερου αγιογράφου στην Αλβανία, ήταν το αποκορύφωμα μια σειράς βανδαλισμών σε βάρος έργων πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι αρχαιοκάπηλοι κατέστρεψαν και έκλεψαν μοναδικές τοιχογραφίες από το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής στο μικρό χωριό Βαλς σε απόσταση 60 περίπου χιλιόμετρων από τα Τίρανα. Η εκκλησία θεωρείται κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει κριθεί διατηρητέα. Μέχρι σήμερα οι δράστες διαφεύγουν της σύλληψης. Ο Ονούφριος, κορυφαίος αγιογράφος του 16ου αιώνα, ανήκει στους σημαντικότερους αγιογράφους της ΝΑ Ευρώπης και θεωρείται ο πλέον διακεκριμένος εκπρόσωπος της μεσαιωνικής τέχνης στην Αλβανία. 
Η μοίρα 12.000 χριστιανικών εικόνων
Ο αρχαιολόγος και συντηρητής καθηγητής Γκγέργκι Φρασέρι δεν αποκλείει οι βανδαλισμοί να έχουν εθνικιστικό υπόβαθρο Ο αρχαιολόγος και συντηρητής καθηγητής Γκγέργκι Φρασέρι δεν αποκλείει οι βανδαλισμοί να έχουν εθνικιστικό υπόβαθρο.  Ο αρχαιολόγος και συντηρητής καθηγητής Γκγέργκι Φρασέρι εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ανεπανόρθωτη καταστροφή των τοιχογραφιών: «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αλβανία αποκτά πλέον κατά την εκτίμησή μου σαφώς εχθρικά προς άλλες εθνότητες χαρακτηριστικά. Θα πρέπει να εξετάσουμε τα αίτια του φαινομένου αυτού. (…) Στις ορθόδοξες εκκλησίες στη Νότια Αλβανία κλέβονται συνεχώς εικόνες, εικονοστάσια και ιερά σκεύη ιστορική αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το 1990 υπήρχαν καταγεγραμμένες 12.000 εικόνες σ΄ ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν οι εικόνες αυτές».  Μέχρι σήμερα οι αρχές της χώρας δεν κατάφεραν να βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο με δείγματα θρησκευτικής τέχνης. Το 2008 κλάπηκαν 18 εικόνες από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγ. Μαρίας στην Λάμποβα. Οι δράστες παραμένουν άφαντοι.
 Λείπει η βούληση, οι νόμοι και τα χρήματα
Πολλές εκκλησίες στην Αλβανία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, λέει ο καθηγητή Χασάν Ναλμπάνι, ζωγράφος και συντηρητής Πολλές εκκλησίες στην Αλβανία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, λέει ο καθηγητή Χασάν Ναλμπάνι, ζωγράφος και συντηρητής
«Το παράδοξο είναι ότι το αλβανικό κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο κατά τα άλλα είχε απαγορεύσει τη θρησκεία και είχε καταστρέψει τόπους λατρείας, είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία, τουλάχιστον, ορισμένων εκκλησιών που είχαν κριθεί διατηρητέες. Από το μεγάλο αριθμό μεσαιωνικών εκκλησιών επιλέχθηκαν 120, οι οποίες άξιζαν ιδιαίτερη προστασίας, ενώ οι υπόλοιπες αφέθηκαν στη τύχη τους», δηλώνει ο καθηγητής Χασάν Ναλμπάνι, ζωγράφος και συντηρητής εικόνων.
 Ανεπανόρθωτη καταστροφή
Σήμερα οι εκκλησίες που κάποτε προστατεύονταν από το καθεστώς είναι εκτεθειμένες στη φθορά, τους βανδαλισμούς και τις κλοπές. «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σχετίζεται και με την απουσία ποινικών κυρώσεων», λέει ο Γκγέργκι Φρασέρι. Αυτό που απουσιάζει σήμερα είναι η βούληση και οι γνώσεις για την σωστή προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Λείπουν επίσης χρήματα. Σύμφωνα με ειδικούς οι αλβανικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους το 2012 μόλις 200.000 ευρώ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς!