Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: Πρόκληση για ΟΗΕ και Ε.Ε. οι απειλές της Άγκυρας


Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα καταστεί όμηρος των τουρκικών απειλών, υπογράμμισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τους υπαινιγμούς του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, για στρατιωτική επέμβαση αν προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Χρίστος Χριστοφίδης, επεσήμανε ότι η στάση της Άγκυρας αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τα Ηνωμένα Έθνη. Και οι δύο οργανισμοί πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στις τουρκικές απειλές, πρόσθεσε.

Αυτονόητο το δικαίωμα της Κύπρου στον φυσικό της πλούτο

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε σχετικές δηλώσεις αναφορικά με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς και τα όσα είπε για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.
"Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό. Η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική «μηδενικών προβλημάτων». Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συχνά τελευταία επικαλείται. Για το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί. Άλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει", υπογράμμισε ο Γρ. Δελαβέκουρας.

Πάνω από χίλια ακίνητα στην ελληνική μειονότητα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, καθηγητή Νίκο Ουζούνογλου, αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα ακίνητα που εντάσσονται στο νόμο υπερβαίνουν τα χίλια και σ' αυτά περιλαμβάνονται διαμερίσματα, καταστήματα, συγκροτήματα κατοικιών, ναοί, οικόπεδα, κήποι, σχολεία, κοιμητήρια, εργοστάσια, αλλά και αναψυκτήρια και νυχτερινά κέντρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
*Στο ευαγές ίδρυμα του νοσοκομείου Βαλουκλή επιστρέφονται 21 πολυκατοικίες, 158 σπίτια και 66 καταστήματα, τα οποία κατασχέθηκαν το 1974 βάσει τουρκικού νόμου.
*Είκοσι τρία ελληνορθόδοξα κοιμητήρια στην Κωνσταντινούπολη (πλην Ιμβρου και Τενέδου), η ιδιοκτησία και η διαχείριση των οποίων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, ανήκε στην ελληνορθόδοξη κοινότητα και το 1930 με νόμο υπήχθησαν στους δήμους. Μόνο δύο απ' αυτά επιστράφηκαν πέρυσι με δικαστικές αποφάσεις.
*Ο ναός του Αγίου Ιωάννη των Καλαμισίων, χτισμένος κατά την περίοδο του 1880, η ιδιοκτησία του οποίου δεν αναγνωριζόταν από το τουρκικό κράτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι Τούρκοι επέτρεπαν τη λειτουργία του ναού χωρίς εμπόδια. Σ' αυτόν ανήκουν επίσης ένα σχολείο και ένα οικόπεδο με αναψυκτήριο.
*Η Σχολή του Γαλατά, με μεγαλοπρεπές κτίριο, το οποίο άρχισε να έχει ιδιοκτησιακά προβλήματα από το 1960, καθώς θεωρήθηκε μη νομότυπη η δωρεά του οικοπέδου τη δεκαετία του 1900 από τις Ελένη Ζαρίφη και Ελένη Μπονάνου.
*Οικόπεδα, σπίτια, αμπέλια, κήποι και σχολεία που ανήκουν στα ιδρύματα του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδας Χάλκης.
*Το κτίριο του δημοτικού σχολείου στο Ορτάκιοϊ του Βοσπόρου, για το οποίο η κοινότητα του Αγίου Φωκά έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το συγκεκριμένο κτίριο απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά τη δεκαετία του '80 και το 2009 στεγάστηκαν εκεί προκλητικά τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από τουρκικής πλευράς, σε πρώτη φάση θα επιστραφούν περί τα 370 ακίνητα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη 850, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών. Η συνολική αξία των ακινήτων που ανήκουν στους «Ρωμιούς» εκτιμάται από την εφημερίδα «Βατάν» στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, τονίζει η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας


Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εκτίμησε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σημειώνοντας ότι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης χρειάστηκαν τουλάχιστον μία δεκαετία για να πετύχουν κάτι ανάλογο με εκείνο που ζητείται από την Ελλάδα.
H  υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, μαζί με το Γερμανό ομολογό της (πηγή: EPA/CHRISTOPHE KARABA) 
H υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, μαζί με το Γερμανό ομολογό της (πηγή: EPA/CHRISTOPHE KARABA) Μιλώντας στην εφημερίδα Der Standard, σε κοινή συνέντευξη-συζήτηση με τον επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Κάρλ Άιγκινγκερ, η υπουργός τοποθέτησε τη ρίζα της κρίσης στον "υπέρογκο και αναποτελεσματικό" δημόσιο τομέα, στη "διασπάθιση δημόσιου χρήματος" από δημόσιους υπαλλήλους και τη σπατάλη των δανεικών που εύκολα εξασφάλιζε η Ελλάδα.
Ανέφερε ως παράδειγμα παθογένειας τον τουριστικό κλάδο, λέγοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε πίσω από την Τουρκία επειδή η τελευταία ανέβασε την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει και επέκτεινε την τουριστική περίοδο σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Από τη μεριά του, ο Άιγκινγκερ δήλωσε ότι οι παλιές γενιές κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία, η νεότερη γενιά αδυνατεί ή δεν θέλει να δραστηριοποιηθεί. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη φοροδιαφυγή και στην απουσία κτηματολογίου και στα εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί.
Αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξε μεταολυμπιακή εκμετάλλευση των έργων υποδομής. Υποστήριξε και αυτός ότι υπάρχει έλλειμμα ποιότητας στον ελληνικό τουρισμό.

Δασκαλόπουλος: Διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας


Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική λέει ο πρόεδρος της ΣΕΒ
«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό που παίζεται είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε δηλώσεις του με αφορμή την επίσημη παρουσίαση, το απόγευμα, της μελέτης του οίκου McKinsey για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την προσεχή δεκαετία.

"Η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι εύκολη, αρκεί να πείσουμε και να πειστούμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε", πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τη τρόικα.
"Αν δεν μπορέσουμε ή δεν αντέξουμε να συμπορευθούμε με τον σκληρό Ευρωπαϊκό πυρήνα, νομοτελειακά θα εξωθηθούμε εκτός ευρώ. Κι αυτό σημαίνει ότι, από τη μία ημέρα στην άλλη, η χώρα μας θα ξανακυλήσει στη δεκαετία του 1950, η ανέχεια θα γίνει καθεστώς, ο λαός μας θα καταδικαστεί στο περιθώριο των φτωχών κρατών. Θα εκμηδενιστούν όλα τα κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών και οι προοπτικές των επόμενων γενεών. Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που πρέπει να αποτρέψουμε", επεσήμανε ο πρόεδρος της ΣΕΒ.
Σημειώνεται πως η μελέτη της Mckinsey εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη χώρα, αφού αναφέρει ότι με τις κατάλληλες πολιτικές η ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας και να κερδίσει 50 δισ. ευρώ επιπλέον σε όρους ΑΕΠ την προσεχή δεκαετία.