Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: Πρόκληση για ΟΗΕ και Ε.Ε. οι απειλές της Άγκυρας


Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα καταστεί όμηρος των τουρκικών απειλών, υπογράμμισε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τους υπαινιγμούς του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εγκεμέν Μπαγίς, για στρατιωτική επέμβαση αν προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Χρίστος Χριστοφίδης, επεσήμανε ότι η στάση της Άγκυρας αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τα Ηνωμένα Έθνη. Και οι δύο οργανισμοί πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στις τουρκικές απειλές, πρόσθεσε.

Αυτονόητο το δικαίωμα της Κύπρου στον φυσικό της πλούτο

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας έκανε σχετικές δηλώσεις αναφορικά με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ε. Μπαγίς και τα όσα είπε για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.
"Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό. Η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική «μηδενικών προβλημάτων». Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συχνά τελευταία επικαλείται. Για το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί. Άλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει", υπογράμμισε ο Γρ. Δελαβέκουρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου